TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Banff National Park

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Banff National Park werd in 1885 uitgeroepen tot beschermd gebied en is daarmee het oudste nationale park van Canada. In 1984 kreeg het park bovendien een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het park ligt in het zuidwesten van de provincie Alberta, net in de Rocky Mountains. Aan de oostkant van het park liggen de Great Plains, de grote relatief vlakke prairies die helemaal naar het zuiden tot ver in de VS doorlopen. Aan de noordzijde van het park grenst Banff National Park aan Jasper National Park. In het westen grenst het park aan Yoho National Park.

Toerisme in Banff National Park

Een park dat zoveel natuurschoon herbergt als Banff NP trekt natuurlijk veel bezoekers. Toeristen van over de hele wereld komen naar het park om de talloze diepblauwe gletsjermeren te bezoeken, wildlife te spotten of gewoon om heerlijk te wandelen in de prachtige natuur.

In 2015 ontving Banff NP zo’n 4,3 miljoen bezoekers. Dit enorme aantal komt gelukkig niet alleen tijdens de zomermaanden naar het park, want ook in de winter is Banff een populaire bestemming vanwege de uitstekende skimogelijkheden.

Wel is het zo dat het bij bepaalde highlights altijd wat drukker is. Het altijd gezellige plaatsje Banff biedt een prima thuisbasis om het park te gaan verkennen. Door het toerisme is hier ontzettend veel horeca en uitstekende voorzieningen in elke prijsklasse.

Bereikbaarheid van Banff National Park

Banff National Park is als vakantiebestemming het best bereikbaar vanuit Calgary, maar ook vanuit het iets noordelijker gelegen Edmonton, de hoofdstad van Alberta. Vanuit Calgary is het 143 kilometer rijden, vanuit Edmonton 417. Vancouver ligt op 850 km afstand van Banff National Park, maar vaak maken bezoekers van het park een lus die ofwel in Vancouver, ofwel in Calgary begint.

Banff en Canmore zijn de makkelijkst te bereiken plaatsen in het park, aangezien die aan de Trans Canada Highway liggen en daardoor goed bereikbaar zijn vanuit zowel het westen als het oosten.

Dwars door Banff National Park liggen twee voorname routes:

  • De Trans Canada Highway (Highway 1) van oost naar west. Deze weg verbindt Vancouver en Calgary met elkaar.
  • Highway 93, die Cranbrook in het zuiden met Jasper in het noorden met elkaar verbindt. Vanaf het knooppunt bij Lake Louise, wordt Highway 93 de Icefields Parkway genoemd en dit is de weg die bij zoveel mensen op hun bucketlist staat. Deze route verbindt Lake Louise in Banff NP met het noordelijker gelegen stadje Jasper in Jasper National Park.

Wintersport in Banff National Park

Banff National Park is de thuisbasis van drie van Canada’s mooiste skigebieden: Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise en omvat 3200 ha skigebied in de ongerepte wildernis. Veel wintersporters die voorheen altijd in Europa gingen skiën, hebben nu ook Canada ontdekt. Met name de goede bereikbaarheid vanaf de luchthaven Calgary, maakt de reis aantrekkelijk, die niet veel langer duurt dan de reis per auto naar een Midden-Europese bestemming.

Meer informatie over wintersport in Banff/Lake Louise.

Wildlife en natuur in Banff National Park

In Banff National Park komen zeer veel wilde dieren voor. In het park kun je zwarte beren tegenkomen, grizzly’s, bobcats, poema’s, elanden en wolverines.

Om al deze diersoorten veilig de weg te kunnen laten oversteken, zijn er in Banff National Park 41 ecoducten aangelegd, waarvan 6 viaducten en 35 onderdoorgangen.

Het grootste deel van Banff National Park is bedekt met naaldwouden. Hoewel er in het park meer grizzlyberen voorkomen dan zwarte beren, is de kans dat je zwarte beren ziet toch aanzienlijk groter. Zwarte beren komen namelijk meer voor in de lager gelegen gebieden, waar ook de wegen veelal lopen.

Datzelfde geldt voor elanden en witstaartherten die meer in de dalen voorkomen dan hoger in de bergen. In de hoger gelegen delen van het park zie je berggeiten, bighorn sheep, marmotten en pika (fluithazen).

Weer in Banff National Park

Het weer in Banff National Park is onvoorspelbaar. Je zit tenslotte in de bergen. Ook in de zomer kan het in de hoog gelegen gebieden sneeuwen. Houd hier met kleding dan ook altijd rekening mee. De temperaturen in de dalen zijn aanzienlijk stabieler en hoger dan boven in de bergen en van half juni tot en met eind augustus het aangenaamst.

Parkpas

Voor een bezoek aan de nationale parken in Canada moet altijd een Parkpas worden aangeschaft. Houd hier dus ook altijd rekening mee. Deze pas is verplicht wanneer je in het park wilt stoppen met de auto. Wanneer je op doorreis bent is de aanschaf dus niet verplicht.

Wanneer je controle krijgt en niet over een geldige pas beschikt, zijn de boetes zeer hoog. Belangrijk is om te weten dat met de opbrengsten het park bijzonder goed onderhouden wordt. De parkpas kun je aanschaffen bij het visitor center van het park.