TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Antarctica reizen: praktische reistips

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

Naar Antarctica reizen is geen dagelijkse kost. Het bevroren continent met een oppervlakte van bijna twee keer die van Australië ligt voor het grootste deel twee kilometer boven de zeespiegel en is een poolwoestijn. Gedurende zes maanden per jaar is het continent in duisternis gehuld en tijdens de australische zomer, niet te verwarren met Australië, is het 24 uur per dag licht.

Antarctica is het meest onontdekte, gure en buitengewone werelddeel op onze planeet en spreekt voor velen tot de verbeelding. Bovendien is er van een ‘vakantie naar Antarctica’ geen sprake, je gaat op expeditie naar Antarctica. Varend over een eindeloze oceaan, met steenkoude snijdende wind om uiteindelijk voet aan wal te zetten op de verblindend witte ijsmassa’s van het meest zuidelijke continent.

Hoewel de Zuidpool guur en hard kan zijn, geven de serene rust en de schilderachtige windluwe baaien dit deel van de wereld ook een heel vredig gevoel, een gevoel van zachtheid en warmte. Hier hobbelen babyzeehondjes over het ijs, waggelen komische pinguïns naar de rand van een ijsklif om zich van metershoog het koude water in de storten.

Praktische reistips voor al je Antarctica reizen

Natuurlijk is het belangrijk jezelf van een goede gezondheid te verzekeren bij je Antarctica reizen. Tijdens de expeditie ga je misschien wel kajakken, ijsklimmen of duiken. Hoewel de cruiseschepen beschikken over standaard medische zorg en een arts, vergt een medische ingreep natuurlijk om evacuatie naar het dichtstbijzijnde land en torenhoge kosten. Om die reden is het aan te raden van tevoren bij je reisverzekering na te gaan of alle kosten voor zo’n expeditie zijn gedekt.

Bescherm jezelf tegen de zon

Zorg dat je beschikking hebt over een goede kwaliteit, beschermende zonnebril en zonnebrandcrème. Door het gat in de ozonlaag op het zuidelijk halfrond en de reflectie van het ijs komt het licht werkelijk tweemaal zo hard binnen.

Remedies tegen zeeziekte

De Drake Passage, de zeestraat tussen Kaap Hoorn, Zuid-Amerika en de Zuidpool is met golven van wel 9 meter hoog een ruw stukje varen. Hoewel de schepen richting de Zuidpool aanzienlijke afmetingen hebben, kunnen sommige mensen zeeziek worden van de deining.

Neem dus voor de zekerheid polsbandjes, pleisters of tabletten tegen zeeziekte mee. Sommige scheepsartsen zijn bereid bij ernstige zeeziekte een injectie te geven.

Zorg voor een goede lichamelijke gesteldheid

Ook  als je niet voornemens bent om aan actieve excursies zoals hondsledentochten en kajakken te gaan meedoen, is het verstandig om in een zo goed mogelijke conditie te verkeren. Hoewel er geen leeftijdsbeperkingen zijn voor Antarctica reizen, is niet iedereen in staat zich vrijelijk voort te bewegen, ook aan boord van het cruiseschip.

Steile trappen aan boord, omhoogstekende dorpels bij doorgangen en een hobbelige overtocht kunnen enige conditie vergen. Ook de kou op de bestemming vereist een toch wel redelijke conditie, zeker wanneer je actief bezig bent. Wanneer je fit bent is alles leuker.

Drink voldoende

Eenmaal op de Zuidpool aangekomen, zal je merken dat de lucht hier bijzonder droog is, net als in de woestijn. Antarctica is dan ook een poolwoestijn. Drink voldoende om het lichaam gehydrateerd te houden en minder met de inname van koffie en thee.

Ga goed voorbereid op pad

Touroperators voorzien hun reizigers vaak van uitgebreide paklijsten, zodat je bent voorbereid op plotseling omslaande weersomstandigheden en alles wat je onderweg zult tegenkomen. Op de Zuidpool zijn natuurlijk geen winkels. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat, want je laatste gelegenheid om in te slaan is in Ushuaia.

Tips van mensen die naar Antarctica reizen

Mensen die reeds ervaring hebben opgedaan door hun eigen Antarctica reizen, hebben uiteraard waardevolle reistips.

-Ga aan boord op de expeditie naar alle presentaties en probeer zoveel mogelijk tijd op de brug door te brengen, want vanaf daar heb je de mooiste uitzichten.

-Neem een flink opslagmedium mee of twee keer zoveel SD-kaartjes als je van plan was om je foto’s en video’s te back-uppen. Je zult buitengewoon veel foto’s maken, want deze unieke ervaring moet je natuurlijk vereeuwigen.

-De zomer in Antarctica is lang niet zo koud als je zou verwachten. Wanneer het waait kan dit wel een zeer schrale wind zijn, vanwege de droge lucht. Neem altijd een flesje water mee als je op pad gaat en kleed jezelf in laagjes.

-Doe een Zodiak-tour en zie de bizarre ijsformaties. Kleed je echter wel warm aan. In de boot zit je stil en het ijskoude water koelt het aluminium van de boot sterk af.