TRAVEL SOCIETY

010 71 444 53

Alexander Keith’s Brewery

INSPIRATIEOVERZICHT

REISOVERZICHT

De Alexander Keith’s Brewery is gevestigd aan de Lower Water Street in Halifax, vlakbij het Maritime Museum of the Atlantic. De bierbrouwerij is opgericht in 1820 en is daarmee een van de oudste commerciële brouwerijen in Noord-Amerika. Alleen de Molson Brewery in Montreal is ouder. Die werd in 1786 opgericht.

Geschiedenis van de brouwerij

Alexander Keith emigreerde in 1817 vanuit Schotland naar Canada. Hij was door zijn oom als brouwer opgeleid. In 1817 landde hij aan de kust van Nova Scotia waar hij in 1820 de deuren opende van zijn brouwerij. Zijn eerste recepten waren samengesteld uit ale, portier, gemberwijn, tafel- en dennenbieren.

Keith is een sociaal betrokken persoon en mengt zich in de lokale politiek. In 1843 wordt hij gekozen als burgemeester van Halifax en  in 1853 wordt hij herkozen. Intussen groeit zijn brouwerij snel uit en de distributie reikt door vrijwel heel Canada door de komst van de spoorwegen. In 1863 produceert de brouwerij maar liefst 100.000 liter op jaarbasis.

Hoewel de brouwerij vrijwel aan de haven staat, is het pand wonder boven wonder gespaard gebleven bij de Halifax Blast, de botsing tussen twee schepen, waarbij een van de schepen was volgeladen met explosieven en waarbij vrijwel de gehele Harbour Front werd weggevaagd.

In 1939 met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wordt Halifax overspoeld met defensiepersoneel, dat graag een biertje lust. Hierdoor stijgt de populariteit van het bier enorm door heel Canada.

Na bijna tweehonderd jaar alleen in Canada verkrijgbaar te zijn geweest, is het bier sinds 2011 ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

De Alexander Keith’s Brewery is gevestigd in een monumentaal pand waar het vanaf de eerste dagen heeft gezeten in 1820. Het pand wordt nog altijd gebruikt als brouwerij voor een heel scala aan biervarianten en diverse seizoensbieren. Vrijwel dagelijks worden er rondleidingen door de brouwerij georganiseerd.

Rondleiding door Alexander Keith’s Brewery

De rondleiding door de brouwerij is een ervaring apart. De prijs voor een tour door de brouwerij vrij prijzig, maar daarvoor krijg je een onvergetelijke ervaring. De hele rondleiding is namelijk een toneelstuk, waarin acteurs in authentieke klederdracht de volledige geschiedenis van de brouwerij vertellen en laten zien.

Aan het einde van de rondleiding door de brouwerij is er de mogelijkheid om verschillende biersoorten te proeven.

Naast een bezoek aan de Alexander Keith’s Brewery is het leuk om ook een bezoek te brengen aan het er tegenover gelegen Maritime Museum of the Atlantic en het verderop langs de Waterfront gelegen Pier 21, het immigratiemuseum waar meer dan een miljoen immigranten de grens met Canada overstaken.

Ook zo'n reis als deze?

rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Privé: Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
autorondreis door Oost-Canada
Canada 18 DGN
vanaf 3159,-

Privé: Cape Breton, Newfoundland en Labrador

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • De Cabot Trail
  • Wildlife en vogels spotten
groepsreis door Oost-Canada indian summer
Canada 15 DGN
vanaf 4080,-

Atlantic Canada: Indian Summer

  • Indian Summer
  • Kleine vissersdorpjes
  • First Nations cultuur