TRAVEL SOCIETY

0800 9348948

MEREN, BERGEN

EN WILDLIFE:

Canada

ONTDEK Canada

Canada

Als het op oppervlakte aankomt is Canada nummer 2 in de wereld. Op een landoppervlak van ruim 240 keer die van Nederland, wonen slechts 35 miljoen inwoners. Van die 35 miljoen inwoners leeft zo’n 75% binnen een afstand van 161 kilometer van de Amerikaanse grens. Je kan je dus goed voorstellen dat het noorden van Canada bijzonder dun bevolkt is.

Nadat het Noordamerikaanse continent zo’n 24 duizend jaar werd betreden door migranten vanuit Siberie, waren het de Noormannen rond het jaar 1000, die dachten het nieuwe land te hebben ontdekt. Daarna werd in 1497 Canada opnieuw ontdekt door John Cabot, die het gebied claimde voor de Engelse koning.

In de achttiende eeuw woedden er langs de oostkust felle oorlogen tussen de Engelsen en Fransen, die streden om het grondgebied dat altijd eigendom was geweest van de First Nations en de Inuit-eskimo’s.

Tegenwoordig is het land samengesteld uit tien provincies en drie territoria en leven de First Nations, de Engelsen en de Fransen in vrede met elkaar.

SEIZOENEN, WEER EN KLIMAAT IN CANADA

Door de enorme oppervlakte van het land zijn er verschillende klimaten. Deze verschillen dan ook van regio tot regio. Afhankelijk van de ligging aan de kust, in de bergen of op de toendra, kunnen de weersomstandigheden enorm verschillen.

De aanname dat Canada een ‘koud land’ is, is volkomen onterecht. Door het landklimaat kunnen de winters bar koud zijn, maar de zomers compenseren zodanig dat de gemiddelde jaartemperatuur in de grootste delen niet veel afwijkt van de onze in Nederland.

Natuurlijk zijn de noordelijke delen ook tijdens de zomers frisser, maar dat neemt niet weg dat het bijvoorbeeld in Yukon, het meest noordwestelijke territorium, in de zomer soms wel 25 graden kan worden. Op de prairies (Saskatchewan en Manitoba) zijn tijdens de zomers temperaturen mogelijk van wel 35 graden of hoger, die soms wel enkele weken aanhouden.

De kustprovincies hebben een zachter klimaat, waarbij Vancouver Island een zeer zacht klimaat heeft en tijdens de zomer zelfs een subtropisch klimaat heeft.

FLORA EN FAUNA

In Canada vind je een grote variatie aan wildlife. Beren, wolven, elanden, vossen, cayotes, herten, de lijst is eindeloos. Langs de kusten van Canada is een rijk marien leven. Bultruggen, orka’s en Belugawalvissen zwemmen voor de kusten in de vruchtbare visgronden waar de lokale bevolking al duizenden jaren van heeft geleefd.

Door de verschillende klimaten zijn er ook veel soorten vegetatie te vinden. Op Vancouver Island vind je oerbossen met bomen van soms wel 800 jaar oud. De noordelijke toendra’s zijn begroeid met mossen, struiken en lage bomen, die veelal groeien op de permafrost.

De nationale vogel is de Gray Jay, die dan ook veelvuldig voorkomt in de Canadese natuur.

TOP 3 REIZEN NAAR Canada

reis naar Vancouver Island
Canada 14 DGN
vanaf 1493,-

Magisch Vancouver Island

  • Walvissen spotten
  • Weidse uitzichten
  • Beren spotten
fly-en-drive reis in West-Canada
Canada 21 DGN
vanaf 2311,-

Comfortabel West-Canada

  • Diepblauwe gletsjermeren
  • Wildlife spotten
  • Berensafari
rondreis door Oost-Canada
Canada 15 DGN
vanaf 2376,-

Maritiem Oost-Canada

  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Rijke historie
  • Bay of Fundy
Alberta Canada Moraine Lake
Canada

Alberta, Canada: de 10 mooiste plekken om te bezoeken

LEES DIT VERHAAL image title